Statistik
DISK PLUS har utvecklat en rad av undersökningar för att bestämma hur viktig diskarbetet är och hur det kan påverka inom restaurangbranschen. För att göra detta, DISK PLUS genomfört en rad av samråd till de stora enheter inom sektorn och erhöll de följande resultat som sedan vill visa nedåt.
Arbetskador - Felaktig - Förluster - Missuppfattning - Mot Arbetsmiljö - Mot Hälsan - Mot företaget
Arbetsskador
Från 2012 till 2013 ökade äntligen antalet anmälda arbetssjukdomar med nio procent, visar Arbetsmiljöverkets rapport i ”Arbetsskador 2013”. Tunga lyft och obekväma arbetsställningar (fyra av tio inrapporterade sjukdomsfall beror på belastning). De andra är relaterade med skador med vassa föremål, halkningar, bränn, bristen av kunskap av maskinhantering, fallolycka eller föremål som rasar ner på personen och liknande, brist på livsmedelshantering och lite kännedom av arbetsrutinerna.
På hotell- och restaurangområdet fortsätter dessa olyckor att öka. Antalet anmälda arbetsplatsolyckor och arbetssjukdomar ökade under 2014, för femte året i rad slitsamma arbetsställningar. År 2014 hade 737 anmälda olycksfall, mot 644 året innan. Det är också från gruppen hotell- och restauranganställda kvinnor som antalet olycksanmälningar ökar mest, medan männens största antalsmässiga ökning är från handeln. Förgiftningarna förorsakade av förekomsten av kemikalier i restaurangen redskap inte påverkar bara arbetarna i branschen utom gesternas hälsa har drabbats för denna brist.
Den vanligaste orsaken till hotell- och restaurangolyckor var att någon förlorat kontrollen över en maskin och skadat sig själv eller en kollega. Fallolyckor var näst vanligast att rapportera in.
”Arbetsskadorna ökar för fjärde året i rad. Kockar och köksbiträder hör till de yrken som har många anmälda arbetsolycksfall” enligt "Arbetsmiljöverket".
De hänvisar till ett antal i allmänhet och inte detaljerar om i detta är diskarna, kock, servis eller biträde som är involverade i statistiken.
Felaktig
Många felanmälan vidta för att reparera diskmaskiner har blivit orsakats av felaktig hantering. Även bristande kunskaper om diskmaskiner, kemikalier och andra typ av maskiner, missbruk och slöseri av andra specifika material som befinner sig i en restaurang har förorsakat stora problem och driftstörningar. Dessa brister ledde till ekonomiska förluster till företaget.
"Mer än den 50% av fel anmälan för att reparera en diskmaskin i en restaurang har blivit örsakat beror på dålig ledning, fel hantering och brist på underhåll........."
enlgt Stockholms Storköks Service AB.
Förluster
Att diska om, att rätta till och betala igen för ett jobb som redan hade gjorts. Slöseri av material, att tappa viktiga föremål, brist på egenkontroll samt säkerhet och maskin hantering eller inte röra sig i takt med de omständigheterna. Okunnighet om de verkliga doser av kemiska materialen och de konsekvenserna de orsakar. Dessa brister ledder till ekonomiska förluster till företaget och drabbar sin budget på ett diskret sätt.
"Arbetsmiljöarbetet påverkar ekonomin" enligt en förvaltnings- myndighet som Arbetsmiljöverket. Där skriver i sin nya bok och informerar om reglerna till en bättre systematiskt arbetsmiljöarbete.”
Missuppfattning
Förhållandet mellan diskaren och resten av de övriga arbetarna i olika avdelningar på arbetsplatsen förvärras på grund av dålig mottagning av information från sin arbetsgivare eller närmaste chef. Effektivitet och integration med andra arbetstagare på arbetsplatsen minskar som resultatet av den dåliga kommunikation tack vare de bristande kunskaper i svenska språket och skrift samt att inte förstå vad är som på riktig menas i vissa fall.
"Okunnighet av namnen på koksrepskåp och bristen av köksspråket påverkar förhållandet mellan disken och kök...."
enligt de flesta arbetsgivarna av de tillfrågade restauranger.
Mot arbetsmiljön
Den okontrollerade stress och de dåliga ergonomiska ställningar, den felaktiga doseringen av kemikalier enligt lämpliga doserade proportioner eller bristen av kunskap om livsmedelshygien, bristen om hur återvinningssystemet fungerar, okunnighet och försummelse om arbetsregler samt respekt i alla aspekter gör arbetstagaren risken att förlora sitt jobb
"Arbetsmiljön omfattar alla förhållanden på en arbetsplats, sociala, organisatoriska liksom fysiska förhållandenk".
Reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete, samt utgörs av tolv paragrafer som både ställer krav på hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras och vilka aktiviteter som behöver genomföras enlig Arbetsmiljöverket.
Mot Hälsan
Bristen på kontroll över saker som kommer ut ur diskmaskinen och okunskap på användningen av kemikalier eller dålig doseringen av de är orsaken till förgiftning och skador på hälsan hos både personal och gästerna till restauranger.
"Ingen ska behöva riskera att bli sjuk av mat. Därför är det viktigt att de livsmedel som säljs är säkra och håller utlovad kvalitet. Det är livsmedelsföretagens ansvar att se till att följa de regler som finns i lagstiftningen. Miljöförvaltningen har i uppgift att kontrollera att alla livsmedelsföretag följer reglerna."
"Enlig Miljöförvaltningen Stockholms stad"
Mot Företaget
Institutioner med ansvar för miljö och hälsan kontrollerar regelbundet flera tusen antal livsmedelsverksamheter i Stockholm, allt från restauranger och butiker till skolkök och livsmedelsindustrier. Hur ofta de kontrollerar varje livsmedelsanläggning beror på hur stor den är och vilka risker som finns i verksamheten. Det har blivit flera antal av restauranger som hade stängs efter en livsmedelskontroll av Miljöförvaltningen i Stockholms stad, till exempel. Många av dessa restauranger var kontrollerade efter några klagomål om brister på livsmedelsverksamheter och anmälningar om misstänkta matförgiftningar.
Trots att de specificerar bristen, de inte pekar på personen eller medarbetare som är skyldig till felet. Det skulle inte vara konstigt att några av dessa fel har orsakats, bland annan, av en diskare.
DISK PLUS
Org Nr - 620606 0896
Tf - 073 770 0808